Manja slova Veća slova RSS

>

SAOPŠTENJE: Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost

SAOPŠTENJE: Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost
Datum objave: 24.11.2016 12:51 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


MIDT"U proteklom periodu, ostvaren je izuzetan napredak u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti u Crnoj Gori. U borbi protiv sajber napada, pored visoke tehnološke i kadrovske opremljenosti, veoma značajna je i saradnja, kako između državnih organa, tako i između javnog i privatnog sektora, jer sajber bezbjednost je zajednička odgovornost. S obzirom na to da smo u konstantnoj opasnosti od pojava novih sajber prijetnji, i naši napori moraju pratiti takav tempo"- rekao je Direktor direktorata za informatičku infrastrukturu u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije Kenan Duraković, na svečanom otvaranju regionalne sajber konferencije INFOSEC koja se danas održava u Tesliću, Bosna i Hercegovina.

Duraković je dodao da brz razvoj sajber prijetnji zahtijeva i visoku ekspertsku kompetentnost službenika, pa su, zbog tih razloga, državni službenici u Crnoj Gori prošli niz obuka i programa usavršavanja, a uspostavljeni su kontakti sa partnerima na regionalnom i međunarodnom planu.

Konferencija INFOSEC organizovana je sa ciljem sagledavanja postignutih rezultata u poboljšanju informacione bezbednosti u odnosu na nove evropske regulative, ali i jačanja međusobne saradnju tri zemlje, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u oblasti informacione bezbednosti.

Konfrenciji prisustvuje preko 200 stručnjaka iz svijeta informacionih tehnologija, dok su učešće uzeli najznačajniji svjetski proizvođači IT Security tehnologija.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije