Manja slova Veća slova RSS

>

Potpredsjednik Vlade Lazović učestvovao na poslovnom ručku Američke privredne komore

Potpredsjednik Vlade Lazović učestvovao na poslovnom ručku Američke privredne komore
Datum objave: 08.06.2016 16:12 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicuPotpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujica Lazović bio je počasni gost na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori u srijedu, 8. juna 2016. godine.

Lazović je istakao da je razvoj informacionog društva u Crnoj Gori jedan od osnovnih preduslova za njen ekonomski napredak, kao i za utvrđivanje njene konkurentske pozicije u regionu i šire, kao i veoma bitan pokazatelj da razvoj informacionog društva ima značajno mjesto u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu koji su strateški državni ciljevi Crne Gore.

''Savremene tehnologije predstavljaju pokretač razvoja u današnjem visoko globalizovanom društvu i naša država ovdje ne može i ne smije biti izuzetak“, rekao je potpredsjednik Lazović između ostalog govoreći na temu „Informaciono društvo u Crnoj Gori - pravci razvoja, izazovi i šanse“.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu Crna Gora učinila snažne iskorake u pravcu izgradnje informacionog društva. Na ovom planu, po riječima Lazovića, ostvarili smo odlične rezultate u kratkom roku, a oni su prepoznati i od strane relevantnih međunarodnih institucija.

''Svoje aktivnosti dominantno smo skoncentrisali u pravcu izgradnje informatičke infrastrukture, realizacije projekata iz oblasti e – uprave, promocije informacionog društva i usvajanja legislative koja prati ovu oblast. Takođe, posebnu pažnju posvećujemo obezbjeđivanju kontinuiranog povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj sektora telekomunikacija'' - zaključio je ministar Lazović.

Tokom izlaganja poseban osvrt je dat ambiciji Ministarstva da Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo, u kojem će nivo primjene informacionih tehnologija biti na nivou zemalja članica Evropske unije. Ključni ciljevi su napredna informatička infrastruktura, niže cijene interneta, bolja pokrivenost 4G i 5G tehnologijama, veća konkurentnost i veće investicije u ovoj oblasti i široka zastupljenost savremenih tehnologija u sistemu javne uprave.


MINISTARSTVO ZA INFORMACIONO DRUŠTVO I TELEKOMUNIKACIJE