Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ЛАЗОВИЋ: Нове технологије у функцији убрзаног економског развоја

ЛАЗОВИЋ: Нове технологије у функцији убрзаног економског развоја
Датум објаве: 24.02.2016 15:06 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације, проф. др Вујица Лазовић, присуствовао је Министарској конференцији "Цоннецтинг еверyоне анд еверyтхинг то а беттер футуре", одржао низ састанака са менаџментима водећих свјетских компанија и посјетио њихове изложбене штандове у оквиру Мобиле Wорлд Цонгресс-а, који се одржава од 22. до 25. фебруара у Барселони.

Кроз дебату на тему: "Цоннецтинг еверyоне анд еверyтхинг то а беттер футуре", наглашена је кључна улога коју мобилна технологија има у повезивању људи и трансформацији друштва, тако што омогућава убрзани друштвени и економски напредак. Током Министарске конференције презентовани су резултати Свјетске конференције о радио-комуникацијама одржане у новембру 2015.године, разговарано је о слободном фреквенцијском спектру и његовом хармонизованом и рационалном коришћењу, а прилика је искоришћена и за представљање 5Г технологије и могућностима оваквог приступа мобилном интернету.

Министарски програм, као дио годишњег Мобиле Wорлд Цонгресс-а организован уз подршку Асоцијације мобилних оператера и повезаних компанија (ГСМА) окупио је представнике влада и регулатора, који су кроз дебате о кључним питањима мобилне индустрије проширили своја знања и тиме допринијели креирању инфраструктурне основе за развој иновација.

Присуство на Мобиле Wорлд Цонгресс-у, искоришћено је и за сусрете са топ менаџментом водећих компанија у области мобилне телефоније, са којима је размијењено искуство у развоју информационо-комуникационих технологија, изазови њиховог убрзаног развоја, као предуслова за даљи економски напредак, али и предложене области у којима је могуће успоставити сарадњу која подразумијева активно учешће поменутих компанија на црногорском тржишту.

Посебно су издвојени састанци са представницима Хуаwеи-а, приликом које је представљен Сафе цитиес солутион и Ерицссон-а са којима је разговарано о пројектима развоја информатичке инфраструктуре у Црној Гори и њиховом виђењу 5Г технологије.

Током састанака потпредсједник Лазовић је поновио опредијељеност Владе Црне Горе да развија информационо друштво уз подршку компанија са богатим искуством и јасном визијом напретка информационо-комуникационих технологија, а свјесни чињенице да нове технологије омогућавају убрзани економски развој, који ће у крајњем омогућити црногорским грађанима јефтиније, модерније и ефикасније услуге.

Ради подсјећања, Мобиле Wорлд Цонгресс је један од највећих и најпрестижнијих догађаја глобалне мобилне индустрије и окупља преко 2.200 излагача из свијета мобилне индустрије из више од 200 земаља.