Manja slova Veća slova RSS

>

LAZOVIĆ: Nove tehnologije u funkciji ubrzanog ekonomskog razvoja

LAZOVIĆ: Nove tehnologije u funkciji ubrzanog ekonomskog razvoja
Datum objave: 24.02.2016 15:06 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović, prisustvovao je Ministarskoj konferenciji "Connecting everyone and everything to a better future", održao niz sastanaka sa menadžmentima vodećih svjetskih kompanija i posjetio njihove izložbene štandove u okviru Mobile World Congress-a, koji se održava od 22. do 25. februara u Barseloni.

Kroz debatu na temu: "Connecting everyone and everything to a better future", naglašena je ključna uloga koju mobilna tehnologija ima u povezivanju ljudi i transformaciji društva, tako što omogućava ubrzani društveni i ekonomski napredak. Tokom Ministarske konferencije prezentovani su rezultati Svjetske konferencije o radio-komunikacijama održane u novembru 2015.godine, razgovarano je o slobodnom frekvencijskom spektru i njegovom harmonizovanom i racionalnom korišćenju, a prilika je iskorišćena i za predstavljanje 5G tehnologije i mogućnostima ovakvog pristupa mobilnom internetu.

Ministarski program, kao dio godišnjeg Mobile World Congress-a organizovan uz podršku Asocijacije mobilnih operatera i povezanih kompanija (GSMA) okupio je predstavnike vlada i regulatora, koji su kroz debate o ključnim pitanjima mobilne industrije proširili svoja znanja i time doprinijeli kreiranju infrastrukturne osnove za razvoj inovacija.

Prisustvo na Mobile World Congress-u, iskorišćeno je i za susrete sa top menadžmentom vodećih kompanija u oblasti mobilne telefonije, sa kojima je razmijenjeno iskustvo u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, izazovi njihovog ubrzanog razvoja, kao preduslova za dalji ekonomski napredak, ali i predložene oblasti u kojima je moguće uspostaviti saradnju koja podrazumijeva aktivno učešće pomenutih kompanija na crnogorskom tržištu.

Posebno su izdvojeni sastanci sa predstavnicima Huawei-a, prilikom koje je predstavljen Safe cities solution i Ericsson-a sa kojima je razgovarano o projektima razvoja informatičke infrastrukture u Crnoj Gori i njihovom viđenju 5G tehnologije.

Tokom sastanaka potpredsjednik Lazović je ponovio opredijeljenost Vlade Crne Gore da razvija informaciono društvo uz podršku kompanija sa bogatim iskustvom i jasnom vizijom napretka informaciono-komunikacionih tehnologija, a svjesni činjenice da nove tehnologije omogućavaju ubrzani ekonomski razvoj, koji će u krajnjem omogućiti crnogorskim građanima jeftinije, modernije i efikasnije usluge.

Radi podsjećanja, Mobile World Congress je jedan od najvećih i najprestižnijih događaja globalne mobilne industrije i okuplja preko 2.200 izlagača iz svijeta mobilne industrije iz više od 200 zemalja.