Manja slova Veća slova RSS

>

Konstantnim ažuriranjem Centralnog biračkog spiska obezbjeđuje se visok kvalitet podataka i regularnost izbornog procesa

Datum objave: 22.01.2013 15:41 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


• U skladu sa zakonom, biračke spiskove vode opštine, a te podatke zatim informatički objedinjuje Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije u Centralni birački spisak, što se u kontinuitetu radi od 15.10.2012. godine, dana održavanja prethodnih izbora.

• Posljednje izmjene imena i prezimena u biračkim spiskovima rezultat su promjene ličnih podataka, ali i usaglašavanja sa podacima iz lične karte birača.

• Ministarstvo poziva sve građane da provjere svoj status u biračkom spisku i prijave eventualne nepravilnosti u svojim opštinama

U skladu sa zakonskom procedurom, a u cilju kontinuiranog unapređenja kvaliteta i ažurnosti, kao i maksimalne transparentnosti vođenja Centralnog biračkog spiska, juče je objavljen pregled promjena u biračkim spiskovima, koje vode jedinice lokalne samouprave, nastalih nakon prošlogodišnjih parlamentarih izbora.

Broj od oko 4.000 izmjena u imenima i prezimenima građana u biračkom spisku prvenstveno se odnosi na promjene bračnog stanja, kao i usklađivanje načina upisa imena i prezimena sa podacima iz lične karte birača (npr. izmjene u upisu imena i prezimena u kojima je slovo „đ“ u biračkom spisku bilo upisano kao „dj“).

Ovo ažuriranje je upravo urađeno radi eliminisanja svih nedosljednosti u evidencijama prilikom glasanja, odnosno neusaglašenosti podataka iz lične karte sa podacima na izvodu iz biračkog spiska i to je transparentno prikazano u numeričkom prikazu. Podaci se u kontinuitetu analiziraju, dopunjuju u cilju što ažurnije evidencije o biračima, i te promjene prikazuju ovim numeričkim prikazom. Promjene vrše opštine, pojedinačno i u ovom periodu opštine Herceg Novi i Bijelo Polje su izvršile najviše promjena ove vrste.

Naglašavamo značaj kontinuiranog ažuriranja Centralnog biračkog spiska, i podsjećamo da je ovako ažurna, kvalitetna i transparenta baza bila osnovni preduslov za uspješno održavanje parlamentarnih izbora 14. oktobra 2012. godine, koji su po ocjenama OEBS/ODIHR-a sprovedeni u skladu sa zakonima Crne Gore i međunarodnim standardima za demokratske izbore.

Takođe, pozivamo sve zainteresovane građane da provjere svoj status u biračkom spisku ličnim uvidom u opštinama, putem internet sajta www.biraci.me, ili slanjem matičnog broja SMS-om na 067 17 11 11, i da o eventualnim nepravilnostima informišu jedinice lokalne samuprave u svom mjestu prebivališta.

Po zakonu, biračke spiskove vode opštine, a oni se zatim objedinjavaju u Centralni birački spisak, koji sadrži sve podatke iz opštinskih biračkih spiskova i dostupan je parlamentarnim strankama i podnosiocima potvrđenih izbornih listi.