Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

7 разлога због којих је Wиндоwс 95 и данас важан

7 разлога због којих је Wиндоwс 95 и данас важан
Датум објаве: 26.08.2016 15:07 | Аутор: МИДТ

Испис Штампај страницу


Wиндоwс оперативни системи увели су велику револуцију у дигитални свет, а Wиндоwс 95 свакако је једна од најважнијих верзија. У продаји се нашао први пут на данашњи дан пре 21 годину, а звук подизања система ће увек остати препознатљив.
Иако није био први Wиндоwс оперативни систем, за многе је управо Wиндоwс 95 био систем први помоћу којег су користили интернет или на ком су почели да играју игрице.

Захваљујући њему, на данашњим рачунарима постоје бројне важне опције.

Старт мени

Wиндоwс 95 је била прва верзија Wиндоwса која је имала Старт мени преко којег смо брже долазили до разних апликација и докумената. Касније се развијао, нестајао, али га у Wиндоwс 10 оперативном систему поново има.

Таскбар

Трака са алатима која се, уз Старт мени такође први пут појавила на Wиндоwс 95 систему подстакла је прави мултитаскинг и пребацивање са једне на другу између апликација које су радиле у исто време.

Дужа имена датотека

Данас уопште размишљамо о томе како ћемо назвати датотеку, али корисници првих рачунара сећају се да је њихов назив могао да има највише осам знакова. Са Wиндоwс 95 системом се та граница повећала на 255 знакова и омогућила приличну слободу.

Интернет

Глобална мрежа имала је само четири године, а рачунари с Wиндоwс 95 оперативним системом били су први који су омогућавали приступ интернету.

Плуг анд Плаy

Спајање разних уређаја попут камера или штампача некад је захтевало гомилу времена и живаца, али Wиндоwс 95 је увео 'плуг анд плаy' принцип по којем само треба прикључити уређај - систем ће се побринути за све остало.

Игре

Промена у раду Wиндоwса омогућила је и захтевније и графички атрактивније игре и ДирецтX тако да многи управо Wиндоwс-у приписују признања за подстицај индустрије која доноси милијарде.

Десктоп

Радна површина и различит изглед за сваког корисника донели су слободу, али и олакшали коришћење рачунара.

Wиндоwс 95 је сада досптупан и на Аппле-овом паметном сату и на интернет прегледачима.

МИДТ

Извор: б62.нет