Manja slova Veća slova RSS

>

7 razloga zbog kojih je Windows 95 i danas važan

7 razloga zbog kojih je Windows 95 i danas važan
Datum objave: 26.08.2016 15:07 | Autor: MIDT

Ispis Štampaj stranicu


Windows operativni sistemi uveli su veliku revoluciju u digitalni svet, a Windows 95 svakako je jedna od najvažnijih verzija. U prodaji se našao prvi put na današnji dan pre 21 godinu, a zvuk podizanja sistema će uvek ostati prepoznatljiv.
Iako nije bio prvi Windows operativni sistem, za mnoge je upravo Windows 95 bio sistem prvi pomoću kojeg su koristili internet ili na kom su počeli da igraju igrice.

Zahvaljujući njemu, na današnjim računarima postoje brojne važne opcije.

Start meni

Windows 95 je bila prva verzija Windowsa koja je imala Start meni preko kojeg smo brže dolazili do raznih aplikacija i dokumenata. Kasnije se razvijao, nestajao, ali ga u Windows 10 operativnom sistemu ponovo ima.

Taskbar

Traka sa alatima koja se, uz Start meni takođe prvi put pojavila na Windows 95 sistemu podstakla je pravi multitasking i prebacivanje sa jedne na drugu između aplikacija koje su radile u isto vreme.

Duža imena datoteka

Danas uopšte razmišljamo o tome kako ćemo nazvati datoteku, ali korisnici prvih računara sećaju se da je njihov naziv mogao da ima najviše osam znakova. Sa Windows 95 sistemom se ta granica povećala na 255 znakova i omogućila priličnu slobodu.

Internet

Globalna mreža imala je samo četiri godine, a računari s Windows 95 operativnim sistemom bili su prvi koji su omogućavali pristup internetu.

Plug and Play

Spajanje raznih uređaja poput kamera ili štampača nekad je zahtevalo gomilu vremena i živaca, ali Windows 95 je uveo 'plug and play' princip po kojem samo treba priključiti uređaj - sistem će se pobrinuti za sve ostalo.

Igre

Promena u radu Windowsa omogućila je i zahtevnije i grafički atraktivnije igre i DirectX tako da mnogi upravo Windows-u pripisuju priznanja za podsticaj industrije koja donosi milijarde.

Desktop

Radna površina i različit izgled za svakog korisnika doneli su slobodu, ali i olakšali korišćenje računara.

Windows 95 je sada dosptupan i na Apple-ovom pametnom satu i na internet pregledačima.

MIDT

Izvor: b62.net