Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar Lazović za MNE magazin: Za društvo znanja potrebni su ,,digitalni pioniri”

Ministar Lazović za MNE magazin:  Za društvo znanja potrebni su ,,digitalni pioniri”
Datum objave: 28.07.2015 10:06 | Autor: midt

Ispis Štampaj stranicu


– Razvoj informacionog društva u Crnoj Gori jedan je od osnovnih preduslova za njen ekonomski napredak, kao i za utvrđivanje njene konkurentske pozicije u regionu i šire. Savremene tehnologije predstavljaju pokretač razvoja u današnjem visoko globalizovanom društvu i naša država ovdje ne može i ne smije biti izuzetak. Za nas je posebno važan koncept univerzalnosti i u svojim aktivnostima se trudimo da optimizujemo broj uključenih socijalnih grupa jer je jedan od temelja naprednog informacionog društva upravo njegova inkluzivnost – kaže za MNE magazin prof. dr Vujica Lazović, ministar za informaciono društvo i telekomunikacije. On u rubrici ,,Riječ ministra“ govori o smjernicama u razvoju informacionog društva u Crnoj Gori i podsjeća da su one u Crnoj Gori određene „Strategijom razvoja informacionog društva od 2012. do 2016. godine“ i da je za realizaciju ciljeva iz ovog strateškog dokumenta važna ideja univerzalnosti.

– Priroda informacionog društva je prije svega demokratska, zato što ono svojom razvojnom logikom pruža svima šansu da budu aktivni društveni činioci, kako u građanskom, tako i u poslovnom, i svakom drugom smislu. Informaciono društvo, za razliku od društva prošlosti, osnažuje svoje članove. Mi smo, naravno, bili svjesni toga tokom izrade Strategije. Međutim, društvo znanja postavlja i zadatke i nameće obaveze – potrebni su nam korisnici sa znanjem i vještinama, potrebni su nam i ,,digitalni pioniri”, obrazovani mladi naraštaji. Upravo činjenica da mlada populacija u Crnoj Gori koristi internet na nivou prosjeka EU, je naša pokretačka snaga, temelj za dalji razvoj informacionog društva. Sa druge strane, važno nam je i da svi ostali spoznaju važnost sticanja novih vještina i znanja, i u tom kontekstu, naš prioritet je da građani razumiju logiku novog doba, da se uključe i budu aktivni, jer nam na taj način pomažu da izgradimo bolje, naprednije društvo, koje ravnomjernije raspoređuje svoje koristi. Upravo iz tog razloga, Strategija posebno tretira promociju digitalne pismenosti i njene važnosti za Crnu Goru – kaže ministar Lazović. On naglašava da digitalnu pismenost za sve naše građane, odnosno sticanje informatičkih znanja i vještina po međunarodnom, ECDL standardu, treba prepoznati kao jedan od stubova informacionog društva koje gradimo.

Ministar Lazović kaže da smo, prema, najnovijem istraživanju Ujedinjenih nacija, lideri u regionu u pogledu razvoja eUprave.

– Naša posljednja posjeta Briselu je pokazala da je Crna Gora dostigla visok nivo usaglašenosti sa pravnom tekovinom EU iz oblasti informacionog društva i da je, nakon pristupanja Uniji, čeka sigurno mjesto na jedinstvenom digitalnom tržištu Evrope. Na ovom putu, svi crnogorski građani, institucije i privredni subjekti su dobrodošli da nam, kao partneri, pomognu da osiguramo svoju poziciju-ističe ministar Lazović.